חוק הפרגולות – תיקון 101 המדריך השלם מעודכן 2024

עד לפני מספר שנים אם הייתם מחליטים להעמיד פרגולה בחצר או במרפסת, מחסן או כל מבנה אחר המהווה תוספת, הייתם צריכים לקבל היתר בניה.
תהליך קבלת היתרי בניה על פי חוק תכנון הבניה, הוא ארוך מורכב ומסובך, רצוף בפרוצדורות בירוקרטיות ופניות לוועדות שונות. התהליך הארוך גרם לרבים להימנע מלהציב פרגולות או להציבן ללא בקשת היתר. בשנת 2014 חל שינוי בתהליכים ועבר בכנסת ישראל חוק הפרגולות אשר מקנה מספר הקלות ופטורים במסגרת השינויים שחלו על בניית פרגולות בבתים פרטיים.

 

מהו תיקון 101 לחוק התכנון והבניה – חוק הפרגולות?

ביום 1 באוגוסט 2014 אושר תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה. במסגרת התיקון הוכנסו שינויים לחוק התכנון והבניה. התהליך קוצר ונחסכה לציבור בירוקרטיה רבה. השינויים הם בעצם רפורמה והם נועדו לייעל את תהליכי הבקשה והאישור כדי לאפשר לציבור להשיג את ההיתרים ביתר קלות ובמקרים מסוימים אף ניתן פטור מהיתרי בניה.

 

פטור מהיתר בניה – חוק הפרגולות

חוק הפרגולות קובע כי הפרגולה היא מבנה ללא קירות עם תקרה בנויה באופן חלקי ומטרתה העיקרית היא להצל על חלק משטח החצר או הגג.

השינויים בחוק הפרגולות מגדירים את המקרים בהם בניית פרגולה תהיה פטורה מהיתר בניה:

  • הפרגולה תוקם רק על שטח החצר או הגג ושטחה לא יעלה על 50 מ"ר או רבע משטח החצר או הגג, עליו היא הוקמה, הגדול מביניהם.
  • הפרגולה לא חייבת להיות צמודה לבניין, אך עליה להיות בתוך קווי הבניין עם אפשרות לחריגה של 40%.
  • אם בניתם פרגולה העומדת בתנאים אלה עליכם להודיע לרשות המעניקה את הרישוי תוך 45 יום ממועד הקמת הפרגולה. להודעה יש לצרף אישור מהנדס על יציבות הפרגולה ועל עיגונה הבטיחותי.

הקלה נוספת בזכות חוק הפרגולות היא בתחום הקמת גגון או סככה כדי להצל על כניסה למבנה. גגון או סככה בשטח שלא עולה על 20 מ"ר פטורים מהיתר ובנוסף פטורים מהודעה לרשויות הרישוי.

אלה הם שינויים מרחיקי לכת שמאפשרים חופש גדול בשיקולי הצבת הפרגולה או הסככה.

באשר לשאלה לגבי חיובי הארנונה לשטח הפרגולה והמחסן שבניתם, התשובה אינה אחידה ותלויה בצו הארנונה של הרשות המקומית שבתחומה נבנו הפרגולה או המחסן ואין ברשותנו המידע על מנת לעזור לכם.

להצעת מחיר משתלמת במיוחד השאירו פרטים!
או התקשרו 072-3717227

לצפייה בפרגולות שהקמנו בהתאם לחוק, לחץ כאן.

חוק הפרגולות

היתר בניה להקמת מחסן

אם חשקה נפשכם במחסן בשטח החצר שלכם, אתם צריכים לוודא שיש לכך זכויות בניה בוועדה המקומית לתכנון ובניה ללא כל קשר להיתר הבניה.

כמו במקרה של הפרגולה, גם כאן חוק הפרגולות בא להקל. קיימים מספר תנאים שצריכים להתמלא על מנת שיתקבל הפטור מהיתר בניה לבניית מחסן:

  • ראשית, תוכלו לבנות רק מחסן אחד עבור ביתכם ורק בשטח שאינו מיועד לחניה או בשטח שאינו מרפסת קדמית.
  • המחסן מיוצר מחומרים קלים שמשקלם לא יעלה על 50 ק"ג למ"ר. חומרים לדוגמא הם: פרגולות אלומיניום, פולימרים, גבס, עץ ועוד.
  • קיימת מגבלה על שטחו וגובהו של המחסן. השטח לא יעלה על 6 מ"ר ועל 2.2 מטרים בגובהו.
  • אין לחבר את המחסן לתשתית כלשהי, כולל מים, חשמל ועוד.
 

תשלומי ארנונה על שטחי הפרגולה

תשלומי הארנונה נקבעים בחוקי העזר העירוניים. כל רשות מקומית מוציאה מדי שנה צו ארנונה ובו מפורטים התנאים, השטחים והתעריפים לחיוב התושבים באותה השנה. למעשה, כל רשות מקומית יכולה להחליט על דרך החישוב תחת המגבלות של משרד הפנים ולבקש החרגות לעניינים מסוימים.

פטור תשלום ארנונה לפרגולה עם גג מפלסטיק

תיקון לחוק אשר אושר בכנסת וניכנס לתוקפו בתאריך 1.1.2019 מקנה פטור מתשלום ארנונה על הוספת קירוי פלסטיק שקוף לפרגולה במרפסת או בחצר. החוק נכון גם בשנת 2024 ומתייחס לעיריות שבהן נהוג לשלם ארנונה על פרגולות מקורות. הפטור מוענק לפרגולות בבתים פרטיים בלבד (לא עסקים) ומתקיימים התנאים הבאים:

  • הפרגולה ממוקמת במרפסת, בחצר או בגג ואינה משמשת למחסן או חניה.
  • החלקים האטומים של משטח ההצללה מחולקים באופן שווה ומהווים לפחות 40% ממנו.
  • משטח ההצללה עשוי מפלסטיק שקוף.
  • מספר קירות הפרגולה המשותפות על מבנה המגורים לא יעלה על שניים.

באשר לשאלה, האם מותר לשים סנטף על פרגולה? תשובנתנו היא כן, סנטף הינו גג העשוי מפוליקרבונט שקוף ונחשב לקירוי לא קבוע ולכן אינו דורש שינויים בתב"ע ואישורים אחרים. 

תשלום ארנונה על פרגולה

כאשר נשאלת השאלה, מהם חיובי הארנונה לשטחי הפרגולה והמחסן שבניתם בשטח שלהם, התשובה אינה אחידה. לצורך כך, עליכם לעיין בצו הארנונה של הרשות המקומית שבתחומה נבנו הפרגולה או המחסן ולבדוק האם הרשות תחייב אתכם בארנונה. תוכלו לקרוא עוד על החוק באתר הכנסת.

מתי נדרש הליך רישוי מקוצר?

עוד חידוש בחוק הפרגולות הוא הליך הרישוי המקוצר. קיימת רשימה ארוכה של תוספות בנייה ומבנים שחייבים בהיתר בנייה אך נכנסים לקטגוריה של הליך רישוי מקוצר. הליך הרישוי המקוצר הוא וולנטרי והוא עומד כאלטרנטיבה והקלה כנגד תהליך הרישוי המלא. התהליך המקוצר אינו מיועד ליחידים המבקשים להגיש בקשה. את ההליך ניתן לבצע באמצעות מייצג שהוא אדריכל או בעל מקצוע שעוסק בתכנון. הרשות מחויבת לשלוח תשובה לבקשה תוך 25 ימים.

המקרים בהם ניתן להגיש בקשה בהליך מקוצר הם: פרגולה, מחסן, גגון, גדר וקיר תומך שאינם עומדים בתנאי הפטור מהיתר בניה, סגירת מרפסת התקנת מערכות שונות, הוספת ממ"ד, מעלית ועוד תוספות בניה שונות.

פרגולה לגינה מאלומיניום

לסיכום, חוק הפרגולות נועד להקל על בניית תוספות שונות לבית, פרגולה, מחסן, סגירת מרפסת. התהליכים קוצרו והפכו מקוונים. אם הנכם מעוניינים בפרגולה יוקרתית בהתאמה אישית, אתם יותר ממוזמנים לפנות לצוות המקצועי של חברת "כתום" והם ישמחו להעניק לכם שירות ומידע מקצועי.

חוק הפרגולות
לייעוץ מקצועי - השאירו פרטים ונחזור בהקדם
אולי יעניין אותך גם...
לקוחות ממליצים
למידע וייעוץ מקצועי
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן